Onderzoek Vertrouwen in de Medemens

Onderzoek Vertrouwen in de Medemens

  • juli 8, 2021

De Coronacrisis lijkt aan een einde te komen in Nederland. Het Centraal Bureau voor Onderzoek en Kennisoverdracht (CBOK) heeft onderzoek uitgevoerd, op basis van data van het CBS, naar de effecten van de Coronacrisis op het vertrouwen in onze medemens. 

Deze recent gepubliceerde data geeft inzicht in het eerste jaar van de crisis (2020) ten opzichte van het voorgaande jaar (2019). Daarnaast wordt er gekeken naar de ontwikkeling vanaf 2012 tot 2020.

Vertrouwen is een erg belangrijk concept in de maatschappij. Meerdere onderzoeken tonen aan dat er een relatie is tussen de algemene welvaart en het vertrouwen in de medemens. Zo is er een verband aangetoond tussen een verminderd vertrouwen en grotere inkomensongelijkheid. 

Verder leidt verminderd vertrouwen tot maatschappelijke onrust wat niet bevorderlijk is voor economische groei. Daarom is de meest positieve uitkomst dat het vertrouwen in andere mensen over het algemeen zo hoog mogelijk wordt.

Alle bevolkingsgroepen benoemd in dit onderzoek zijn onderaan het artikel toegelicht.

Conclusies

De meest opvallende conclusies van dit onderzoek zijn:

  • In totaal stijgt het vertrouwen met 1.2%
  • Op basis van leeftijd zijn het de mensen van 25 tot 35 jaar waar het vertrouwen het sterkst groeit, namelijk met 3.5%
  • Op het gebied van stedelijkheid is het vertrouwen in de medemens door boeren en andere plattelandsbewoners het hardst gedaald in 2020.
    Daarnaast is deze groep de enige groep binnen de categorie stedelijkheid die over de afgelopen 9 jaar een daling in het vertrouwen ziet.
  • Binnen het huishouden gaat het vertrouwen bij alleenstaande ouders het meest omhoog in 2020 t.o.v. 2019 met 5.5%
  • Het Coronajaar ziet het vertrouwen van de studenten met de hoogste opleidingen (WO Master en Doctor) dalen, terwijl het vertrouwen van de groepen eronder stijgt (met uitzondering van basisschool leerlingen).
Categorieën: Gezondheid, Onderzoeken